img_7565

Aan de foto kun je het al zien; kinders, ik ga jullie even wijze raad geven.
Ruim een jaar geleden, vlak nadat ik mijn 18-en-een-halfde verjaardag had gevierd (was echt een te gek feestje, had je bij moeten zijn), vetrok ik met mijn knapzak de wijde wereld in. Alleen die wijde wereld was Utrecht en die knapzak was in werkelijkheid een enorme stapel verhuisdozen en Ikea meubelen. Voor het geval dat je het niet snapt: ik ging dus op kamers wonen in Utrecht.
Ik had al twee broers en een zus die jaren op kamers woonden en had dus al heel wat adviezen en wijze raden gehad, daarbij kon ik al een aardig potje koken en wist ik al hoe de gemiddelde wasmachine werkte, dus ik had er wel vertrouwen in.
Het klinkt nu alsof er uiteindelijk iets enorm mis ging, dat is niet zo hoor, maar er zijn wel een paar dingen die ik geleerd heb, waar ik van tevoren nooit over nagedacht had of waar ik nooit iemand wijze raad over had horen geven. Daarom geef ik jullie vandaag mijn wijze raad en dé essentiële tips voor iedereen die op kamers gaat wonen of net woont.

Budgetshoppen:

De eerste tip is iets wat al nuttig is tijdens je verhuizing: De Action is je beste vriend. Kijk gewoon even voor alles wat je nodig hebt bij de Action, of het nou een wasmand of een schoonmaakset is: Action.
Oké Action is natuurlijk niet per definitie de goedkoopste, maar als je geld wilt besparen (en geloof me, dat wil je), vergelijk dan even de prijzen van verschillende winkels. En ga vaak naar de Action.

Geen saldo of geen gênante momenten:

Dat brengt mij op de volgende tip: check je bankrekening als je boodschappen gaat doen. Ik zet altijd al mijn geld op mijn spaarrekening en maak steeds een beetje over als ik boodschappen ga doen, zo kan ik letterlijk slapend rijk (naja rijk) worden dankzij de rente die je hiermee krijgt. Maar ik ben ook wel eens vergeten dit te doen of ik dacht dat er nog wel geld opstond, maar toen bleek net mijn telefoonrekening te zijn afgeschreven en toen stond ik zonder saldo in de winkel en dat vond ik best wel (heel erg) gênant. Daarom check ik nu altijd even hoeveel geld er nog op mijn lopende rekening staat en zo heb ik vaak meteen een beetje een richtlijn van hoeveel ik uit kan geven.
Als je trouwens iedere maand aan het eind totaal niet snapt waar al je geld gebleven is, kan het helpen om een maand lang bij te houden waar je welke bedragen aan uitgeeft. Ik heb dit de eerste drie maanden van mijn op-kamers-wonen ook gedaan en dan kom je er opeens bijvoorbeeld achter dat je niet iedere dag koffie en een broodje in de schoolkantine moet halen (dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal).

Maak keuzes:

Nog meer tips over geld (ik beloof je dat ik straks ook andere nuttige tips ga geven): maak gewoon keuzes waar je je geld aan uitgeeft en sta hier vervolgens ook achter. Soms wil je even een leuk avondje uit en dan kost dat aardig wat geld, als jij het heel vervelend vind dat je dan de rest van de maand noedels uit een pakje en oud brood moet eten, doe dit dan lekker niet, maar maak deze afweging. Je mag jezelf soms best wel wat gunnen, maar dat betekent vaak wel dat je ergens anders op moet inleveren, denk hier wel van tevoren even over na en ik kan uit ervaring zeggen dat je dan vaak juist alleen nog maar meer ervan geniet. En tijdens het herkauwen van goedkope noodles kun je dan altijd nog met een glimlach terugdenken aan die leuke avond, of gelukzalig naar je nieuwe schoenen staren.

Geniet van goedkoop:

Over noedels gesproken: leer goedkoop eten waarderen. Ja asperges zijn lekkerder dan sperziebonen, maar uiteindelijk zijn die sperziebonen ook best te doen en ze zijn nou eenmaal zo’n 10 keer goedkoper (hele ruwe schatting hoor). Rijst kost ook praktisch niks en is goed te verteren. Kijk gewoon goed naar de goedkopere opties en probeer er iets van te maken, er zijn genoeg blogs en websites en zelfs kookboeken waar ze speciaal goedkope recepten delen (en kijk natuurlijk ook even naar mijn recepten).
Daarbij wil ik nog even zeggen: je gaat gewoon drie keer per week hetzelfde eten, leg je daar bij neer. Kleine porties koken is nou eenmaal duurder en daarnaast is het ideaal dat je niet iedere avond hoeft te koken omdat je altijd restjes hebt. Leg je hier dus gewoon bij neer of schaf een vriezer aan, dan kun je dingen nog invriezen en hoef je alleen maar om de paar dagen hetzelfde te eten.

Groene dingen:

Probeer zo af en toe gewoon iets groens te eten. En dan bedoel ik niet van die felgroene appelsnoepjes van de Lidl. Je hebt nu niet meer je moeder die je zo af en toe dwingt om een blaadje sla of een bord spinazie naar binnen te werken; dit is nu helemaal jouw verantwoordelijkheid. Lijkt misschien heel cool om iedere dag pizza of pasta pesto te eten, maar uiteindelijk word je er echt niet beter van. Je voelt je echt beter na een gezonde maaltijd, je wordt minder snel ziek en je huidje gaat er ook nog eens van shinen. Wat wil je nog meer? Mijn recept voor pasta pesto is dus wel helemaal goedgekeurd gezond eten voor studenten.

Hele andere groene dingen:

Heel leuk die houdbaarheidsdata op verpakkingen, maar iets weggooien wat een dag over datum is, is een luxe die wij studenten ons niet kunnen veroorloven. Naast dat het heel erg zonde en slecht voor het milieu is. Neem nou maar van tante Sterre aan: iets is pas over datum als je het kunt zien of ruiken, dus als het bijna wegloopt van ellende of als het ruikt naar wiskundeleraar (waarom stinken die altijd? Kan iemand me dat vertellen?). Oh hierin maak ik trouwens wel een uitzondering voor vlees, dat risico wil je gewoon liever niet nemen. Ookal vind ik vlees weggooien wel echt een van de naarste dingen om te doen.

Verantwoordelijk zijn is cool:

Buiten dat je moeder je dus geen bordjes spinazie etc. voorschotelt, is er ook niemand meer die je zegt hoe laat je thuis moet zijn of in de gaten houd of je op tijd naar bed gaat en op tijd er weer uitkomt om nog iets van je college mee te pikken.
Dit betekent niet automatisch dat je nu ook iedere avond zo laat mogelijk moét thuiskomen en je niet meer op tijd naar bed mag of het dus niet cool is om een gezonde maaltijd te eten. Het is hartstikke stoer om iedere avond tot laat in de stad rond te zwalken en dronken op de stoep in slaap te vallen, maar het is nog veel cooler als je je leven gewoon enigszins op orde hebt. In je eentje, dat doe je dan gewoon helemaal zelf. Laat gewoon zien dat je niemand nodig hebt hiervoor en al helemaal je ouders niet (je mag ze natuurlijk altijd even bellen voor wijze raad). Dan ben je pas écht cool.

Schaf extra sokken aan:

Nu komen we bij mijn favoriete tip, vooral omdat niemand me dit ooit verteld had en iedereen het over het algemeen er toch best wel mee eens is: koop heel veel sokken. Ik zal even uitleggen waarom: Als je nog gezellig bij je ouders woont, wordt de was hoogstwaarschijnlijk gedaan met al jullie kleren bij elkaar en daarom krijg je over het algemeen zo’n twee keer per week wel wat verse schone sokken in je kast gelegd. Dit is nu verleden tijd. Je doet zelf je was en ik merkte aan het begin dat ik soms gewoon de was moest doen, puur omdat ik anders geen schone onderbroek of sok meer had, maar intussen had ik helemaal niet genoeg was om de wasmachine te vullen. Hartstikke zonde en ook nog eens irritant, want de was doen is waarschijnlijk niet je hobby. Daarom: zorg gewoon voor een lekkere voorraad sokken. Denk er wel aan om dan alsnog je was te doen voordat het gaat stinken of rotten. Ook meteen een goede cadeautip voor als je iemand kent die op kamers gaat: sokken!

Bonustip:

Mijn vriend Rowdy zag me deze blog typen en ik vroeg wat zijn wijze raad was, aangezien hij ook sinds een paar maanden voor het eerst op zichzelf woont. Ik moest hem even quoten:

“Als er niet standaard een fles alcohol in je koelkast staat, moet je gaan twijfelen aan je bestaan.”
En dat vat gelijk wel zo’n beetje samen hoe wij vrienden zijn geworden.

Welke wijze raad geef jij iemand die voor het eerst op kamers gaat wonen?