leertips1

Een van de redenen dat er de afgelopen tijd heel lang geen blogs zijn verschenen, was omdat ik tentamenweek had en heel hard aan het leren was. Afgelopen jaar was ik mijn studie-motivatie aardig kwijt en ging het leren me iedere tentamenweek een beetje lastig af, maar afgelopen keer zat ik echt weer in een goede flow, en ondanks dat ik nu al mijn eerst onvoldoende terug heb, was ik aardig tevreden met mijn discipline tijdens het leren. Zelfs zo tevreden dat ik jullie wel een paar tips durf te geven, je moet zelf maar even bepalen of je genoeg vertrouwen in me hebt om ze ook daadwerkelijk op te volgen.

Vind je eigen ritme:

Sommige mensen raden je altijd aan om vroeg op te staan als je een hele dag moet blokken, maar ik vind dit een beetje onzin. Iedereen heeft een eigen ritme dat werkt. Ik sta bijvoorbeeld het liefst rond 9 uur op, zodat ik om 10 uur kan beginnen met leren (na een rustig ontbijtje, belangrijk!) en dan ga ik liever tot wat later door. Als ik op 8 uur zou moeten beginnen met leren, dan sla ik alles veel langzamer op, omdat ik nou eenmaal geen ochtendmens ben en mijn hersenen dan nog in slaapstand liggen. Vind dus voor jezelf uit wat jij het fijnst vindt werken.

Zorg voor een fijne werkplek:

Ik ben echt geen opgeruimd mens, maar als ik moet leren dan moét mijn bureau opgeruimd zijn, anders word ik helemaal gek. Ik vind het heel belangrijk om een fijne werkplek te maken en koop daarom ook vaak een bosje bloemen voor op mijn bureau in de week voor mijn tentamens, dan heb je in ieder geval gezellig uitzicht!

Maak leren leuk:

Lastige tip, want hoe doe je dat? Ik ben hier erg goed in, al vanaf mijn middelbare schooltijd. Als ik hard moet leren zorg ik dat ik lekkere leer-snacks in huis heb, mijn favoriete thee binnen handbereik en vaak schaf ik ook speciaal voor mijn tentamenweek nog nieuwe schriftjes/notitieboekjes/pennen/markers aan. Zo krijg je bijna zin om aan de slag te gaan. Afgelopen tentamenweek kocht ik bijvoorbeeld de pastelkleurige markers van de foto.

Maak een goede planning van tevoren:

Ik ben echt bijna een obsessieve planner en word redelijk gek als ik mijn agenda vergeet bij een dagje school. Voordat ik ga leren moét ik ook echt een to-do list hebben gemaakt. Mijn eigen lichtelijk obsessieve geplan raad ik misschien niet iedereen aan, maar het maken van een to-do lijstje voor het leren zeker wel! Het scheelt een hele hoop dat je tijdens het leren niet per taak hoeft na te denken wat je moet doen, omdat je dit al van te voren hebt gedaan en daarbij voelt het als een ware beloning als je een taak af mag strepen (het liefst dus met je nieuwe, pastelkleurige markers). Och jongens, ik word alweer enthousiast als ik er aan denk.
Ik schreef trouwens al eerder een blogje over mijn planmethode, misschien is dat nog een extra hulp.

Zeg alle afspraken af:

Over plannen gesproken… Als je écht hard moet blokken, dus bijvoorbeeld het laatste weekend voor je tentamens, zorg dan dat je agenda compleet leeg is. Even koffie drinken met een vriendin lijkt zo onschuldig, maar die twee uurtjes koffie drinken zijn nog niet inclusief de reis er naartoe, je haar doen, make up opdoen, je tas pakken etc. Uiteindelijk kost het meer tijd dan je denkt en uit eigen ervaring weet ik dat je meestal de rest van de dag ook minder waard bent op leergebied. Maak dus gewoon je agenda leeg, sluit jezelf een dag op, suck it up en natuurlijk mag je wel eventjes pauze nemen en eventjes naar buiten tijdens het leren (dit is even een subtip).

Leer buiten de deur of zoek een studiemaatje;

Wat wel mag, en voor mij heel goed werkt, is samen met iemand gaan leren! Op de een of andere manier werkt dit geweldig voor mij, leren wordt minder stom, ik ben productiever en het is nog sociaal ook. Je moet natuurlijk niet vervolgens de hele tijd gaan kleppen samen over onzinnige dingen, maar daarom helpt het als je allebei heel hard moet leren (of als je in de bieb gaat zitten, waar je sowieso niet mag praten). Het kan helpen om tussendoor even de informatie die je leert te delen of als je elkaar vragen kunt stellen. Bovendien voelt het gewoon gezelliger en is het leren een minder grote straf. Ook gewoon in je eentje buiten de deur werken helpt mij enorm. Je hebt niet de afleiding van je eigen spullen en het voelt meer als een uitje.

Focus:

Zoek voor jezelf hoe jij je het best focust. Mijn tips: drink veel water/thee (en genoeg koffie, niet teveel), het schijnt dat dat goed is voor je energie en concentratie. Bovendien is het ook best prettig dat je dan vaak naar de wc moet, want dan blijf je een beetje in beweging, schijnt ook weer goed te zijn voor je concentratie. Win win win.
Wat verder goed werkt voor mij is het leren met een koptelefoon op. Ik leer sowieso altijd met muziek, want van stilte raak ik op de een of andere manier sneller afgeleid en met een koptelefoon ben ik ook nog eens beter afgesloten van geluiden van buitenaf. Het voelt dan meer alsof ik in mijn eigen wereldje zit.

Pauzes:

Een leertechniek die voor mij enorm goed werkt, is de pomodoro techniek: je leert een half uur en houdt 5 minuten pauze, dan leer je weer 30 minuten, 5 minuten pauze. Dat herhaal je dan 3 keer en dan houd je een grotere pauze (van een half uur ook bijvoorbeeld). In die 5 minuten ga ik dan meestal even naar de wc, zet ik thee of doe ik even wat yoga-oefeningen of een dansje, om een stijve nek en rug tegen te gaan. Ik hou op die manier veel meer focus, aangezien mijn concentratie niet echt ijzersterk is. Deze methode voelt heel erg haalbaar, want tja, wat is nou een half uurtje? Zet er ook echt een wekker bij, zodat je niet zelf de tijd in de gaten hoeft te houden.

Beloon jezelf:

Aan het einde van de dag, als je uren leren erop zitten is het belangrijk dat je je he-le-maal ontspant. Ik had hier zelf wel een erg goede methode voor afgelopen tentamenweek. Ik maakte na een dag hard leren ‘s avonds een grote gin-tonic voor mezelf (is misschien niet voor iedereen aan te raden, maar ik word er enorm ontspannen van en ik heb er de volgende ochtend geen last van als het bij één blijft), stapte weg van mijn bureau en ging lekker op mijn bankje zitten, deed mijn kaarsjes en lampjes aan, ging eerst even lezen en zette daarna een goede netflix-film op (een film werkt voor mij beter dan een serie in een leerperiode, omdat ik nogal snel verslaafd ben aan een serie en dan niet meer wil leren) en pakte mijn favoriete body butter erbij om mezelf helemaal in te smeren. Het is in ieder geval heel erg belangrijk om na zo’n dag jezelf te belonen én te ontspannen. Zo heb je gelijk iets om de hele dag naar uit te kijken en je gaat met een minder vol hoofd naar bed.

Als laatste tip heb ik nog dit filmpje van het youtube-kanaal Sanny Zoekt Geluk, wat helemaal over productiviteit gaat en waar best wat interessante feitjes worden besproken die je kunnen helpen met leren!

Aangezien ik zelf natuurlijk absoluut geen pro in leren ben (helaas), ben ik ook wel heel erg benieuwd naar jullie tips! Wat is jouw ultieme leer-tip? Misschien steek ik er nog wat van op voor mijn volgende tentamenweek….

leertips