Op dit moment ben ik misschien niet de eerste persoon van wie je plan-advies wilt; ik heb vanavond een deadline en moet nog zo ongeveer aan de opdracht beginnen, deze blog schrijf ik pas een uurtje van tevoren en ik moet nog van alles opruimen, kortom: stress.
Stress is sowieso iets dat voor mij een bekend gevoel is, ik ben een goed stresskipje en kan soms een beetje in paniek raken als ik door de bomen het bos niet meer zie.
Gelukkig ken ik mezelf inmiddels goed en weet ik een beetje de trucjes om mezelf weer rustig te krijgen, maar de grootste hulp voor mij is altijd een goede planning. Als ik geen overzicht heb of niet op tijd begin omdat ik er niet aan denk, dan is de paniek alleen maar groter. Dit is waarom ik door de jaren heen bijna bekend ben gaan staan om mijn lijstjes en notitieboekjes met taken.
Sinds een tijd is het ook een grote guilty pleasure van me geworden om planning video’s te kijken op youtube, als ik die heb gekeken ben ik vaak gemotiveerder om aan de slag te gaan. Mijn ‘planningroutine’ is dan ook gebaseerd op dit filmpje van Beautygloss, maar dan heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en nog iets uitgebreid.

begin

Ik begin met een lege bladzijde in een lijntjesboekje en daarna met het indelen van de vakjes. Ik gebruik hiervoor vrolijke kleurtjes washi-tape, waar ik er veel te veel van heb omdat ik een beetje verslaafd ben.
Ik kijk altijd een beetje per dag hoe groot ik het vakje maak, in deze week was ik op dinsdag vrij en daarom maakte ik dat vakje een beetje groter, omdat ik die dag meer taken kon doen en in het weekend moest ik werken en wilde ik een beetje rustig aan doen, dus die vakjes maakte ik was kleiner.

stap2

Daarna pak ik mijn telefoonagenda erbij. Eigenlijk gebruik ik deze bijna niet, maar mijn schoolrooster en werkrooster staan er wel in en die heb ik even nodig om mijn lestijden en werktijden op te kunnen schrijven.

stap3

Mijn werk- en schooltijden zijn dus eigenlijk de eerste to-do taken van die dag.

stap4

Hierna schrijf ik nog wat taken op, meestal worden dit er meer door de week heen (en in sommige weken past het er bijna niet in).
Aan de rechterkant van de dag schrijf ik klein de dingen die die dag gaan gebeuren, die geen taak zijn (het is een beetje vaag misschien waarom ik school of werk wel een taak vind en een afspraak geen taak, maar ik vind dit fijn werken).

stap5

In het linkerhoekje maak ik altijd een kleine eet-planning. Ik kijk altijd van tevoren een beetje wat ik nog in huis heb en welke avonden ik bijvoorbeeld laat thuis ben (dan eet ik liever een restje dan dat ik nog helemaal moet koken) en aan de hand hiervan bepaal ik wat ik ga eten. Vaak verandert er nog wel het een en ander, maar aan de hand hiervan kan ik wel mijn boodschappen doen.

staplaatste

Nu gaat het ingewikkeld worden: een lijstje in een lijstje.
Toen ik net op kamers ging deed ik aan het begin nog bijna iedere dag boodschappen, ik keek gewoon per dag waar ik zin in had. Dit koste best wel veel tijd en ook nog eens veel meer geld. Ik vergat vaak dat ik restjes had en kocht toch iedere keer net iets erbij wat ik eigenlijk niet nodig had bij het boodschappen doen. Dat doe ik nu nog steeds regelmatig, maar omdat ik nu maar 1 of 2 keer probeer boodschappen te doen is dit nog te overzien.
Aan de hand van mijn eetlijstje en alle aanbiedingenfolders maak ik dus bij het maken van mijn planning ook meteen een boodschappenlijstje. Meestal doe ik dit het weekend van tevoren (de planning maken ook).

allerlaatste

En zo ziet mijn planning er dan uit na twee dagen. Per dag gebruik ik een andere kleur markeerstift, de taken die af zijn markeer ik in de kleur van die dag. Soms gebeurt het namelijk dat ik een dag al vooruit werk of soms is er de ene dag iets niet afgekomen en doe ik het een dag later nog. Dankzij de kleurtjes houd ik dan toch nog overzicht hoe productief ik per dag ben geweest (werkt heel erg motiverend voor mij).

Soms is er een week dat ik bijna geen afspraken heb (die ik hier rechts in de hoekjes heb gepriegeld) en dan gebruik ik die hoekjes voor andere dingen, de ene week houd ik bij hoeveel glazen water ik heb gedronken en de andere week schrijf ik hier bijvoorbeeld op hoeveel dagen ik nog heb tot een deadline. Iedere weekplanning ziet er weer anders uit voor mij!

Als ik nog een soort algemene taken heb ik een week, die niet op een bepaalde dag hoeven maar wat meer een soort doelen zijn, dan maak ik soms een extra vakje in de planning of gebruik ik een losse post-it met een klein extra lijstje.

Ik ben in ieder geval heel erg blij met deze methode van plannen, ik doe het echt al maanden zo en het geeft mij heel veel rust. Het lijkt misschien raar dat ik maar een week vooruit plan, maar ik vind dit wel een voordeel. Bovendien heb ik naast dit boekje ook nog een papieren agenda, waar ik bijvoorbeeld deadlines inschrijf of afspraken die meer dan een week van tevoren zijn gepland.

Dit was mijn planmethode! Ik hoop dat ik jullie er misschien een beetje inspiratie mee heb gegeven (zoals ik krijg van die youtubefilmpjes). Laat me weten in de reacties hoe jij je planning maakt en of je dit überhaupt wel doet, ben benieuwd, tips zijn altijd welkom!