schermafbeelding-2016-10-24-om-14-30-46Buiten wordt het steeds kouder en donkerder en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg dan enorm veel zin om me binnen lekker op te sluiten met een dekentje op de bank. Het heeft iets knus die herfst, ondanks dat ik het vervloek als ik buiten in de regen fiets, op het moment dat ik binnen zit en ‘s avonds heel huiselijk de kaarsjes aansteek, kan ik er wel van genieten. En als je dan zo knus op de bank zit onder je dekentje dan is het heel erg makkelijk om je laptop erbij te pakken en te gaan netflixen (niks mis mee, heerlijk), maar het is ook een perfect moment om eens te beginnen aan een fijn boek. Als je leest kom je namelijk pas écht in je eigen wereldje en dat is best lekker, terwijl de herfstblaadjes en regen gezellig tegen je raam tikken.
Daarom geef ik vandaag mijn lijstje van favoriete boeken!

Kom hier dat ik u kus- Griet op de Beeck

Dit boek over de Vlaamse Mona en haar lichtelijk ontwrichte en ‘vreemde’ familie leest heerlijk weg. Het boek bestaat uit drie delen, in het eerste deel is Mona 8 jaar, in het tweede deel is zij 24 jaar en in het laatste deel 35 jaar.
Vooral het eerste deel vond ik heel erg interessant, omdat je echt in de gedachten van een achtjarige kan kijken.
De schrijfstijl is humoristisch, poëtisch, herkenbaar en heerlijk Vlaams, je zou er bijna Vlaams van gaan dénken. Het is ook wel een beetje melancholisch en op sommige momenten best verdrietig, dus daar moet je tegen kunnen, maar persoonlijk vind ik dit juist een van de mooie dingen aan het boek; het zuigt je helemaal in het verhaal.
Het boek bestaat uit 382 bladzijde en is dus redelijk dik, maar prima te doen!

Mannen die vrouwen haten- Stieg Larsson

Het debut van een hele thrillerserie van inmiddels 4 boeken. En wat voor debuut! Niemand kan dagelijkse routine zo heerlijk beschrijven en spanning zo opbouwen als de Zweedse Stieg Larsson. Dit boek over journalist Michael Blomkwist die gevraagd wordt om een wel heel vreemd mysterie op te lossen is onvoorspelbaar, ontzettend spannend en zit enorm goed in elkaar.
Een beetje doorzettingsvermogen is er wel voor nodig, want het boek bestaat uit 560 bladzijdes en het duurt even voordat het verhaal op gang komt, maar het is zeker de moeite waard. Ik heb inmiddels het tweede boek ook al uit en ga binnenkort aan het derde beginnen. Ik ben verkocht en dat terwijl ik eigenlijk nooit zo van de thrillers ben!

(Dit boek is trouwens al zo’n 7 jaar oud en daarom kun je hem vaak heel goedkoop tweedehands vinden! Ik heb hem voor €2,50 op de kop getikt in een tweedehands winkel)

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween- Jonas Jonassen

Dit is het meest bizarre boek dat ik ooit heb gelezen, en misschien ook wel een van de grappigste. De titel geeft eigenlijk al een samenvatting van het hele verhaal: Een honderdjarige man klimt op zijn verjaardag uit het raam van het bejaardentehuis, omdat hij helemaal geen zin heeft in zijn verjaardag bezoek en belandt in de ene rare situatie na de andere. Tegelijkertijd vertelt de honderdjarige zijn levensverhaal, waarbij hij bij ongeveer iedere grote geschiedenisgebeurtenis aanwezig bleek te zijn. Ken je de film Forrest Gump nog? Dit boek doet daar erg aan denken. De schrijfstijl is humoristisch en nuchter. Het boek bestaat uit 358 bladzijdes, maar je vliegt er doorheen!

Het Geheim- Anna Enquist

Als ik een favoriete schrijfster moet noemen dan is dat denk ik zeker wel Anna Enquist. Haar schrijfstijl is zo beeldend en poëtisch dat ik meestal niet kan stoppen met lezen (haar boek Kwartet zou ik trouwens dan eerlijk gezegd weer niet aanraden, die vond ik een beetje tegenvallen).
Dit boek gaat over het leven van Wanda, een geboren pianiste die leeft in een familie vol geheimen. Gaandeweg het verhaal groeit ze op en ontdekt ze steeds meer van deze geheimen.
Het verhaal speelt zich deels af tijdens de Tweede Wereldoorlog en ik vind het altijd heel interessant als romans daar over gaan.
Het boek is echt makkelijk te lezen en ondanks dat je er niet vrolijk van wordt en het redelijk heftig is, is dit misschien wel mijn nummer 1 favoriete boek.

Dit waren mijn favoriete boeken om lekker te lezen in de herfst, onder een dekentje op de bank, met een lekkere kop warme thee erbij. Geniet ervan!

Wat is jouw favoriete boek om te lezen bij dit herfstige weer en welke moet ik echt lezen? Laat je tips achter in de reacties!