Als tiener kon ik me niks beters bedenken dan uitslapen; lekker tot een uur of 11 a 12 liggen slapen en daarna een paar uur in mijn bed blijven lanterfanten tot ik ongelofelijke honger had en snel moest ontbijten (al had ik om dit probleem zo lang mogelijk uit te stellen vaak nog wel een noodgeval-mandarijntje of pak crackers naast mijn bed liggen).

Na jaren lang totaal geen slaapritme gehad te hebben, was ik hier wel een beetje klaar mee en ging ik twee jaar geleden experimenteren met wat voor mij het ideale ritme was. Ik zette iedere paar dagen mijn wekker een kwartiertje eerder, steeds wanneer ik ‘gewend’ was aan de nieuwe tijd. Uiteindelijk kwam ik erachter dat 8 uur opstaan voor mij ideaal was en dat ik dan veel uitgeruster aan de dag begon dan wanneer ik een gat in de dag sliep.

Toen ik afgelopen jaar aan mijn fulltime stage begon, stond mijn wekker iedere dag om half 7. Dit was aan het begin best pittig, maar na een paar maanden ging het steeds gemakkelijker en toen het half jaar was afgelopen werd ik nog steeds automatisch rond die tijd wakker. Ik wilde heel graag dit goede ritme vasthouden, maar ik merkte al snel dat als de noodzaak van het vroege opstaan er niet was, ik hier ook de discipline niet voor had.

Toen ik net weer in het uitslaapgat dreigde te vallen, was daar een boek: Miracle Morning.

Het principe van Miracle Morning is een beetje ontstaan vanuit het idee dat je -hoe druk je schema ook is- altijd tijd moet maken voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling/persoonlijke doelen. En hoe doe je dat; door een uur eerder op te staan dan eigenlijk nodig is. Dus stel je moet normaal om half 8 de deur uit en trekt normaal gesproken een uur uit om te douchen, ontbijten etc en staat normaliter om half 7 op, dan sta je nu om half 6 op.

In dat uur extra ga je een aantal dingen doen voor jezelf. Volgens het boek zijn dit 6 onderdelen, die elk ongeveer 10 minuten duren, maar je mag er geheel je eigen draai aan geven (dat doe ik ook). Het idee is wel dat al deze activiteiten volledig en alleen voor jezelf zijn, dus je gaat niet je mail alvast afwerken of een tekst voor je tentamen of werk alvast doorlezen.

Hoe mijn Miracle Morning er bijvoorbeeld vaak uit ziet:

-10 minuten mediteren (met de Headspace app);
-Lezen
-10 minuten yoga (heb ik niet altijd zin in, zo op mijn kop staan om 6 uur ‘s ochtends, dus deze sla ik nog weleens over);
-10 minuten schrijven, vaak mijn doelen voor die dag;
-Een uitgebreider ontbijtje voor mezelf maken dan ik normaal gesproken doe.

En daarna begint de normale routine van douchen, spullen pakken etc. Toen ik dit de eerste keer deed, voelde het alsof ik een hele ochtend vrij had gehad toen ik om 8 uur uiteindelijk fris en volledig wakker op het station stond. Daarbij zorgt het er bij mij voor dat ik ‘goede’ gewoontes veel beter volhoudt. Lezen, mediteren of yoga zijn de dingen die er snel bij inschieten als ik druk ben, maar door een uur eerder op te staan heb ik hier opeens tijd voor gecreëerd en lukt het me veel beter om deze gewoontes door te zetten.

“Maar ben je ‘s avonds dan niet hartstikke moe?”
Ja dat klopt, waardoor ik dan ook vaak een uur eerder in bed lig.
“Maar dan heb je toch alsnog precies evenveel tijd op een dag?”
Goed punt, alleen ‘s avonds besteed ik dit uurtje vaak door lamlendig voor de tv te liggen (herkenbaar?) en heb ik na een dag werken of school echt geen trek in 10 minuten lezen, mediteren of wat dan ook. Bovendien is het top om de dag zonder haast en stress te beginnen.

En bovendien: vaak maak je jezelf wijs dat je hartstikke moe bent omdat je vroeg bent opgestaan en/of weinig hebt geslapen. Dat is uiteindelijk echt onzin, als je stopt met steeds zeggen dat je zo moe bent, maar juist de overtuiging aanneemt dat je uitgerust en energiek bent, omdat je een heerlijke ochtend voor jezelf hebt gehad, dan gaat dit ook echt zo voelen. Geloof mij maar.

Over het boek zelf: Natuurlijk vat ik hier nu puur alleen even de grote lijnen van het boek samen, en ook puur de dingen die ik zelf toepas. Maar in het boek staan veel dingen nog veel uitgebreider beschreven.
Aan het begin moest ik een beetje wennen aan het boek, omdat het héél Amerikaans is geschreven en de eerste twee hoofdstukken gaan over hoe je leven helemaal gaat veranderen door het boek en dat je altijd groots moet leven (daar ben ik volgens mij zelf een iets te nuchtere Nederlander voor, ik hoef niet altijd groots te leven, lijkt me erg vermoeiend). Maar voor de rest vond ik het een heel inspirerend boek. Veel theorie zonder dat het droge stof is, veel praktische tip en super motiverend geschreven (anders was ik echt niet zomaar om 6 uur mijn bed uit gekomen).

Conclusie: Als jij uitgeruster, zonder haast aan je dag wilt beginnen en steeds het gevoel hebt dat je persoonlijke doelen erbij inschieten omdat je agenda overvol is en bovendien overdag productiever wilt zijn: Ga Miracle Morning lezen! Ik vind het boek echt een aanrader, maar je kunt natuurlijk aan de hand van deze prachtige samenvatting een keer proberen om een Miracle Morning te doen.