far

Toen ik net op kamers woonde, vond ik dit recept uit. Hoe ik deze geweldige ingeving opeens kreeg weet ik niet meer, maar sinds toen is dit mijn absolute favoriet en heb ik er ook bijna altijd alle ingrediënten voor in huis (en ik heb het stiekem wel eens een keer 4x in 1 week gegeten), omdat ik er áltijd zin in heb.
Oké, het is niet mijn snelste en makkelijkste recept, maar ingewikkeld is het ook zeker niet en het is het echt heel erg waard.
Mijn studententip: maak gewoon een enorme pan en vries een deel in. Zo heb je altijd gezond eten kant-en-klaar in huis (voor op momenten dat je eigenlijk pizza zou willen eten) en is het ook nog eens per portie best wel voordelig!

Dit heb je nodig (voor een flinke pan):

Een stuk of 4 zoete aardappelen
4 kippendijtjes
3 handen sperziebonen
1 groot blik kikkererwten
1 groot blik linzen
1 pakje fair trade gele curry paste (Albert Heijn)
2 blikken kokosmelk (merk maakt niet uit)
1 plak fèta (je hebt niet de hele plak nodig).
1 portie rijst per persoon.

Opmerking: Het mooie aan deze curry is dat je er eigenlijk alles in kan gooien wat je lekker lijkt. Soms doe ik er bloemkool in ipv sperziebonen, soms maak ik hem vega zonder kip, van alles is mogelijk, zolang je de currypasta en de kokosmelk maar gebruikt (en de zoete aardappel maakt het ook wel echt af).

Zo maak je het:

1 Was de zoete aardappel en snijd hem in stukken (schillen mag, maar is niet nodig en minder gezond). Je wilt de stukken niet te groot en niet te klein hebben, probeer bijvoorbeeld zo’n 6 stukken uit 1 aardappel te halen.
2 Je kunt de kip ook in stukken snijden, meestal doe ik dit wel, maar soms vind ik het ook wel lekker om een hele kippendij op mijn bord te krijgen, dit moet je dus naar je eigen smaak doen.
3 Verwarm een grote (braad)pan met een klein beetje kokosolie of olijfolie erin en doe hier de kip in zodra het warm is.
4 Laat de kip even bakken op laag vuur en dop intussen vast de sperziebonen. Ik snij ze altijd ook nog in kleinere stukjes, maar ook dit is een kwestie van smaak.
5 Voeg na ongeveer 3 minuten de zoete aardappel bij de kip en laat ook deze even meebakken.
6 Na 2 minuten mogen de sperziebonen, kikkererwten, linzen en de eventuele extra groentes of bonen naar keuze erbij en daarna meteen de blikken kokosmelk (vergeet deze niet te schudden voordat je ze opent).
7 Open het zakje currypasta en denk even aan de gouden tip die ik je nu ga geven, die je leven en vooral je kleding gaat redden: deze currypasta gaat NOOIT meer uit je kleding, ik heb ooit een beetje op de grond laten vallen en ben daarna er in gaan staan en die sok is na 30x wassen nog steeds geel. Einde bericht.
8 Voeg het hele zakje pasta toe aan de pan (als je niet zo van pittig houdt, kun je beter iets minder doen) en roer het even goed door, zodat alles in de pan geel wordt.
9 Nu komt het leukste: zet de pan op laag vuur en zet je wekker op een uur (dat rijmt), zolang ga je het namelijk laten staan. EEN UUR? Ja echt, en geloof me; dit is goddelijk. Wat er nu namelijk in jouw pannetje gebeurt, is dat alles gaar kookt in de currysmurry, waardoor de currysmaak overal intens intrekt en alles smeuïg wordt.
10 Als het uur bijna voorbij is, kook je alvast de rijst (of couscous), waar je de curry straks mee gaat serveren.
11 Na een uur prik je even in alle groente of alles gaar is (zou best knap zijn als het nog hard is na een uur, maar toch).
12 Serveer de curry bovenop de rijst en brokkel daar overheen een paar stukjes feta.

Nu heb je genoeg geduld gehad, eet smakelijk!

p.s. laat het me horen als jij dit recept ook hebt gemaakt, ik ben benieuwd wat je er van vond! Of plaats er een foto van op instagram met #sterremix zodat ik het ook kan zien!