Ik zit nog een beetje in de ontkenningsfase, maar morgen moeten wij het vakantiehuisje verlaten en weer terug naar huis. En dat betekent ook dat het ‘gewone leven’ weer bijna gaat beginnen; vanaf 5 september moeten alle studieboeken en de motivatie weer tevoorschijn worden gehaald. Die studieboeken zijn nog niet eens besteld en de motivatie ben ik geloof ik ook nog even kwijt.
HELP wat nu? Ik maakte een noodplan om mezelf langzaam voor te bereiden op het komende schooljaar en om jullie ook te inspireren, maakte ik hier een lijstje met tips van.
We weten allemaal dat een goed begin het halve werk is (maar een goed begin is maar de helft, hebben we van De Jeugd Van Tegenwoordig geleerd), dus zorg dat je helemaal klaar ervoor bent.

In de vakantie heb je waarschijnlijk een lekker vakantieritme aangehouden: laat gaan slapen, lekker uitslapen en lang in bed blijven liggen. Heerlijk! Kon dat maar altijd, maar helaas zal je dit ritme straks weer moeten omdraaien. Begin in je laatste vakantieweek hier al rustig een beetje mee, als je van de ene op de andere dag opeens om 7 uur opstaat in plaats van 11 uur, ben je helemaal kapot. Dus: probeer in de laatste week/weken van je vakantie alvast iéts eerder naar bed te gaan en wen alvast aan het geluid van je wekker (om half 9 ofzo).

Ochtenden zijn sowieso iets waar ik altijd moeite mee heb, daarom wil ik het mezelf zo makkelijk mogelijk maken. Iets wat mij altijd helpt om sneller mijn bed uit te komen is een lekker ontbijtje. De komende weken heb ik nog eventjes tijd om een paar nieuwe, makkelijke ontbijtjes te bedenken. Dan heb ik tenminste nog een lichtpuntje bij dat nare geluid van de wekker.

Iets anders wat ik heel lastig vind aan de ochtenden: bedenken wat ik aan moet. Ik heb een uitpuilende kledingkast, maar hoe vroeger op de ochtend, hoe minder leuk mijn garderobe opeens lijkt. Zo kan ik soms wel een kwartier naar alle stapels kleding staren en jammeren dat ik niks heb om aan te trekken, herkenbaar? Dit keer ga ik dat voor de verandering een keer niet oplossen door heel veel nieuwe kleding te kopen, maar door vóórdat school begint alvast leuke kledingsetjes bij elkaar te leggen. Je kunt er bijvoorbeeld een foto van maken zodat je ’s ochtends alleen even naar de foto’s op je telefoon hoeft te kijken om inspiratie te krijgen, of je hangt de setjes gewoon samen op een haakje in je kledingkast.

Als het zware werk straks weer begint, zal dat de eerste weken waarschijnlijk nog wel even wennen zijn. Ik weet van mezelf dat ik dan echt heel erg moe ben en naast school en de nodige huishoudelijke taken weinig zal doen behalve slapen haha. Daarom is dit nog het moment om alle nuttige dingen te doen die je eigenlijk al zólang op je to-do-list hebt staan. Ik roep bijvoorbeeld al ruim een maand dat mijn fiets naar de fietsenmaker moet (de versnellingen zijn kapot en er zit een flinke slag in het voorwiel), ik wil nog een bezoekje brengen aan mijn oma, vooruit werken aan mijn blog en een nieuwe yogaschool zoeken. Ik ken mezelf, en weet dat ik dit in de eerste weken van mijn studie niet ga doen, omdat ik dan veel te moe (en lui) ben. Regel dit soort dingen daarom nog even vóórdat je school/werk weer begint, dan is je to-do-list én je hoofd een stuk leger.

Iets anders dat je hoofd een stuk leger kan maken en kan zorgen voor een beetje structuur voordat je aan het nieuwe jaar begint: schoonmaken. Het is absoluut niet mijn favoriete activiteit, maar het is wel een van de belangrijkste bijdragen aan een goede start. Als mijn bureau nog vol ligt met troep ga ik dat ongetwijfeld als excuus gebruiken om niks aan mijn studie te doen en het is ook niet heel fijn als je na je eerste dag terugkomt en er staat nog een hele berg afwas.

In mijn geval ga ik zelfs mijn macbook helemaal opruimen, omdat ik deze heel veel gebruik bij mijn studie. Ik heb een harde schijf aangeschaft en hier ga ik alles van mijn eerste studiejaar opzetten en alle onzin die ik wel wil bewaren, maar niet per se heel veel gebruik.

Als laatste tip: maak het een beetje leuk voor jezelf. Het leuke aan het einde van de vakantie is bijvoorbeeld dat je vrienden weer in de buurt zijn, je weer gratis met het OV kan (voor de studentjes dan) en alle leuke tv-programma’s weer beginnen.
Plan leuke momenten in in je week, spreek af met vrienden, ga een avond uit (het is die kater meestal echt wel waard) of plan een avond in om de hele avond te Netflixen en ijs te eten. Schrijf deze leuke dingen in je agenda (ik gebruik nog altijd een ouderwetste, papieren schoolagenda en daar ben ik zeer content mee), zodat je ook tijdens je college deze ‘lichtpuntjes’ ziet. Daar word je vast een stuk vrolijker van!

Waar zie jij het meest tegenop van het nieuwe school/werkjaar? Of waar heb je juist zin in? En wat zijn jouw tips voor een goed begin? Laat het weten in de reacties!