dsc_1219

Misschien konden jullie het al een beetje opmaken aan mijn artikelen van de laatste tijd, maar ik heb enigszins last van stress de afgelopen dagen/weken. Hier heb ik opzich ook goede redenen voor (te laat begonnen met alles voor school, nieuw werk en tussendoor moest ik ook nog even al mijn spullen verhuizen), maar het is wel heel erg vervelend en vooral als het je niet lukt om een beetje te ontspannen op momenten dat je wel even tijd voor jezelf neemt.
Stress is de oorzaak van een hoop ellende en niemand wordt er gelukkig van en daarom deel ik vandaag mijn beste tips tegen stress met jullie (daarna ga ik ze zelf maar eens proberen op te volgen).

Tip 1: Maak een overzichtelijke planning van wat je allemaal moet doen.

Het kan dat dan opeens blijkt dat het helemaal niet zoveel is als dat het in je hoofd lijkt en anders helpt het alsnog om het overzicht te behouden. Bovendien hoef je niet na iedere taak na te denken wat je nog meer moest doen; dit heb je al opgeschreven.
Voor mij is een planning echt een must, met name als ik stress heb. Afgelopen week liet ik al zien hoe ik mijn planning maak.

Tip 2: Zet je whatsapp op stil.

Dit is vooral een tip voor mede-studenten of andere mensen die met een groep mensen samenwerken. Als je niet de enige bent met stress komt het vaak voor dat iedereen zijn paniek met elkaar aan het delen is in whatsappgroepen. Ik word daar persoonlijk totaal opgefokt van en vaak ga ik ook zelf meedoen en word het nóg drukker in m’n hoofd. Je hebt de stress van anderen er nu bovenop gekregen.
Zet daarom gewoon je whatsapp op stil of in ieder geval de groepswhatsapp die het zo erg maakt, zo verspil je ook gelijk je tijd niet meer en kun je gewoon aan de slag gaan.

Tip 3: Drink iets warms.

Ik weet niet precies hoe het komt, maar hier word je dus echt rustig van. Mijn huisarts heeft het persoonlijk aan mij aangeraden, met name op momenten dat ik last had van hyperventilatie. Zet een lekkere kop thee of warme chocolademelk (koffie kan ook, maar van teveel cafeïne word je natuurlijk juist heel erg opgefokt) en van het warme gevoel in je buik word je vanzelf rustig. Eigenlijk word ik van het idee alleen al rustig.

Tip 4: Zorg dat je goed uitgeslapen bent.

Ten eerste omdat je dan veel productiever bent en zo eerder al het werk gedaan hebt dat je moet doen (weg stress), maar ook omdat je je extra naar gaat voelen als je moe bent én stress hebt. Bovendien word je van slecht slapen sneller ziek en van stress ook nog eens, ja dan vraag je er bijna een beetje om, dus hup om 10 uur naar bed!

Tip 5: Beweeg.

Sporten is een hele goede afleiding als je stress hebt en kan ervoor zorgen dat je hoofd weer een beetje leger wordt. Vind een beetje uit waar jij het meest ontspannen van wordt, voor de een is dit wandelen, voor de ander hardlopen en voor weer een ander (mij) is dit yoga. Je kúnt niet multi-tasken bij het sporten, dus kun je je helemaal focussen op je ademhaling of de pijn in je spieren en daarna weer lekker aan de slag.

Tip 6: Verzorg jezelf.

Ga in bad, smeer jezelf lekker in met bodylotion, lak je nagels of douche lekker uitgebreid en lang. Als je jezelf wat aandacht geeft, kun je veel beter ontspannen. Van lekkere geurtjes in bad, als bodylotion of onder de douche wordt je trouwens ook heel erg ontspannen. Ik raad persoonlijk lavendel aan, dat is mijn ontspan-geur!

Tip 7: Lees een boek of tijdschrift.

Een boek is het beste. Tijdens lezen kun je eigenlijk niet echt multitasken (behalve eventueel muziek luisteren, maar dat is ook rustgevend). Hoe onrustiger je bent, hoe moeilijker het concentreren op je boek zal gaan, maar daardoor is het ook zo rustgevend, want je moet je concentratie er dus wel op houden. Probeer je te focussen op het verhaal en doe je best om je gedachte erbij te houden. Zo denk je even niet aan wat je allemaal nog moet doen en kom je tot rust.
Als het je echt niet lukt om je concentratie te behouden bij het lezen, kun je ook een kinderboek gaan lezen, eentje waar je leuke herinneringen aan hebt. Het vergt wat minder van je concentratie, is lekker nostalgisch en nog steeds erg ontspannend.

Tip 8: Luister muziek.

Muziek kan ontzettend veel doen met je emotie en stemming. Maak een lekker uitgebreide afspeellijst met allemaal rustige nummers die jij mooi vindt, neem een momentje voor jezelf (ook al is het maar één nummer), staar een beetje voor je uit en concentreer je alleen nog maar op de muziek.

Tip 9: Let op je ademhaling.

Dit kun je heel makkelijk doen terwijl je tip 8 uitvoert. Ga liggen op een bank of bed, leg je handen rond je navel en probeer ze te laten bewegen door je ademhaling. Neem hier even de tijd voor. Als je gestrest bent adem je vanzelf heel erg hoog en daardoor raak je alleen nog maar opgefokter. Als je je ademhaling rustig en diep kunt krijgen, zul je je al veel beter voelen.

Tip 10: Doe iets creatiefs.

Alleen maar met je handen bezig zijn kan ontzettend ontspannend zijn, vooral omdat je dan even iets minder in je hoofd zit, maar nog wel je concentratie moet behouden. Ga dus lekker knutselen of muziek maken! Je moet natuurlijk wel iets doen waar je blij van wordt. Je moet niet gaan borduren als je gefrustreerd raakt van een draad die niet door een naald kan, maar misschien word je juist wel weer rustig van een tekening maken of een creatieve collage maken.

Bonustip: Relativeer; er komt ooit een einde aan deze stressperiode.

Geloof me, ook deze stress gaat voorbij en je redt het wel en als je het niet redt, dan gaat daar ook niemand dood van (hoop ik voor je). Probeer het zo af en toe gewoon ook even nuchter te bekijken en kijk intussen uit naar de tijd dat je deadlines voorbij zijn en je gewoon weer rustig avondjes kunt bankhangen en de mensen van Get The Fuck Out Of My House (tv-programma, voor de mensen die dat nog gemist hebben) kunt uitlachen.